Paper Factorem, llibretes boniques i sostenibles d'una jove enamorada del paper

Feia paper reciclat a la terrassa de casa seva sense parar. Al cap d'un any tenia una muntanya de paper. Se li va ocórrer que podia convertir-lo en llibretes. En aquell moment no dominava l'enquadernació. El resultat van ser unes llibretes molt rudimentàries i poc pràctiques, tot i que també molt boniques. Va fotografiar-ne algunes i va pujar les imatges a les xarxes. De cop i volta van aparèixer persones interessades en les seves llibretes. Així va néixer Paper Factorem. La seva creadora és l'Anna Camps i té només 23 anys.

L'Anna Camps viu a La Garriga i té 23 anys.

L'Anna Camps viu a La Garriga i té 23 anys.

Totes les llibretes de Paper Factorem surten de les mans de l'Anna i són el resultat d'un procés totalment artesanal. Estan fetes amb paper reciclat, folrades amb teles de cotó i cosides manualment seguint el mètode d'enquadernació japonesa. Poden semblar delicades, però són resistents. Ho certifica la mateixa Anna, que sempre en porta una dins de la bossa per endreçar-se les idees. De fet, l'escriptura forma part de la seva professió, ja que és redactora i community manager. 

L'enquadernació japonesa és la tècnica utilitzada per Paper Factorem.

L'enquadernació japonesa és la tècnica utilitzada per Paper Factorem.

Actualment compta amb una trentena de models. Els quaderns A6 i A5 tenen 70 pàgines, i 50 els de mida A4. En aquest cas el paper és de color crema i força gruixut, cosa que el fa ideal per a àlbums de fotos. Els ven aquí, però també fora. Un 50% de les seves llibretes volen al País Basc, Galícia, Madrid, Alemanya i Anglaterra. Tot i que li fa il·lusió tenir clients estrangers, no és la seva prioritat. De fet, a principis de març obrirà una botiga pròpia al centre de La Garriga. Les llibretes de Paper Factorem conviuran amb productes de les marques Fauna y Flora, Susi Sweet Dress, The Mochi & The Bear, Vifo i Numon. Si et queda lluny, pots comprar les llibretes de Paper Factorem a Etsy. Es mouen entre els 8 i els 25 euros.

Els quaderns de Paper Factorem estan disponibles en els formats A6, A5 i A4.

Els quaderns de Paper Factorem estan disponibles en els formats A6, A5 i A4.

Arribar fins aquí no ha estat fàcil. A l'Anna li han dit "no" a moltes botigues on li hauria agradat vendre les seves llibretes i també molta gent ha qüestionat la seva aposta pel projecte. A més, ha passat temporades sense rebre cap comanda. Ens aquests moments ha comptat sempre amb el suport de la seva mare i la seva parella, a totes duess els està molt agraïda. Tot plegat l'ha ajudat a guanyar autoestima, seguretat i confiança, que no tenia abans de començar aquesta aventura. Avui està convençuda que pot aconseguir el que es proposi. 

Els quaderns de Paper Factorem estan fets amb paper reciclat.

Els quaderns de Paper Factorem estan fets amb paper reciclat.

De tot el camí recorregut fins ara, l'Anna es queda amb les persones que s'han apropat a les seves llibretes amb interès. Sobretot s'ho ha passat molt bé amb aquelles persones que han compartit amb ella els seus projectes de futur. De fet, l'Anna és una convençuda de la col·laboració i ajuda entre professionals de qualsevol àmbit professional. Aquesta és una de les seves petites lluites. De totes maneres, la seva gran lluita és el consum responsable. Si pogués canviar alguna cosa, faria que tant compradors com venedors apostessin per productes fets aquí de forma digna i sostenible. Ella predica amb l'exemple.