Museu de la Confitura, el llimoner que va fascinar una dona

Era un dia gris i plujós. Tot i això, el llimoner enganxat a la façana de migdia estava radiant. La seva força va enamorar a la protagonista d'aquesta història, que ben aviat va collir les llimones i, seguint la recepta d'una amiga anglesa, va fer-ne melmelada. La primera de moltes. Es diu Georgina Regàs, actualment té 83 anys i és l'ànima del Museu de la Confitura de Torrent (Girona).

La postguerra va marcar la seva joventut. Després de dos anys a l'exili, a la tornada va viure 13 anys en un internat a Horta. No va poder anar a la universitat perquè no semblava indicat per les noies, però explica que les ganes de superar la desolació d'aquella època li van insuflar l'energia necessària per "convertir el res en un tot". L'any 1968 que va entrar per primera vegada en contacte amb la gastronomia i l’hostaleria. Ho va fer acompanyada del seu germà, fundador del mític local Bocaccio de Barcelona. 

El 1979 va obrir una xarcuteria a Palafrugell i va posar en marxa una empresa dedicada a l'elaboració de confitures artesanes. Aquella primera melmelada de llimona l'hi havia descobert un món que desconeixia i que la va fascinar. De totes maneres, el Museu de la Confitura no va arribar fins a la seva jubilació. Va ser el juliol del 2004. La va inspirar el Musée du chocolat de Biarritz, que va conèixer en un viatge al sud de França.

La Georgina ha après molt de les dones que sempre han fet confitures per tal de conservar l'excedent de les collites, però el seu millor mestre ha estat Pere Castells. Aquest químic li ha explicat la ciència de les confitures. De fet, ell és l'autor de la Taula Periòdica de les Confitures, que posa en ordre tots els gustos que elaboren al museu. N'hi ha centenars. Per exemple, de peres i canyella, de moniato i carabassa o de cireres, ceba i pebre.

Totes les seves confitures estan elaborades amb productes de qualitat i comprats directament als seus productors (sempre que és possible). També respecten l'estacionalitat de les fruites i verdures. Tot i que aviat comptaran amb un comerç electrònic, de moment només es poden comprar al museu, o bé degustar en hotels, restaurants i botigues gurmet. Més enllà de crear i vendre confitures, des del museu també organitzen tallers per a petits i grans. I, per damunt de tot, fan una gran tasca de divulgació.

Un consell d'aquesta dona incansable? Si vols mantenir la ment jove, apassiona't per un projecte i sigues honest amb tu mateix. I és que, segons explica, l'energia, com la memòria o la intel·ligència, quan més s'utilitza, més es manté i menys s'anquilosa. La prova és que la Georgina, als seus 83 anys, segueix pensant que un món millor és possible!