Últimes veus d'una època, dotze testimonis i cent anys de vida a Aiguafreda

"Molts dies veia en Peret assegut al sol a l’entrada de l’antic taller de cotxes on havia treballat. En Peret havia nascut l’any 1914, abans que l’electricitat arribés al poble, i a mi em semblava que el que havien vist els seus ulls explicava tot un segle de grans transformacions a Catalunya". Així va néixer dins l'Yvette Moya-Angeler la necessitat de recuperar i preservar la memòria d'algunes de les persones més grans d'Aiguafreda. Després de moltes hores dedicades a escoltar i documentar-se, aquelles ganes es van acabar convertint en el llibre Últimes veus d'una època.

El llibre  Últimes veus d'una època  està editat en format A4 i amb materials de gran qualitat.

El llibre Últimes veus d'una època està editat en format A4 i amb materials de gran qualitat.

No és un llibre qualsevol. És un llibre bonic. No només perquè recull petites històries captivadores de dotze homes i dones de més de vuitanta anys que expliquen la seva vida en un petit poble a les faldes del Montseny. També per les fotografies que acompanyen els textos, el tacte i olor de les seves pàgines i el to groc amb què comença i acaba. De tot plegat se n'ha ocupat personalment l'Yvette. És una periodista delicada, rigorosa i amb gust. Va deixar la seva feina com a redactora en cap a la revista Cuerpomente per convertir-se en una periodista freelance. Aquest llibre, que ha finançat amb recursos propis, és la targeta de presentació de la nova etapa.

Retrat d'un dels protagonistes del llibre damunt l'antiga taula de treball del seu taller mecànic. 

Retrat d'un dels protagonistes del llibre damunt l'antiga taula de treball del seu taller mecànic. 

Les primeres entrevistes les va fer la primavera del 2014, sense saber encara ben bé què en podria sortir. D'entre la pila de projectes que volia fer, va sentir que aquest era urgent perquè les persones amb qui havia de parlar no trigarien a morir. De fet, la primera persona a qui va entrevistar va morir al cap de pocs mesos. Amb la suma de tots els testimonis que recull, Últimes veus d'una època dibuixa un temps passat que ajuda a entendre el present. Ho confirma el fet que el llibre ha tingut molt bona acollida per part de la gent que ha viscut tota la vida al poble. També el suport que ha rebut per part de l'Ajuntament d'Aiguafreda, que ha comprat un bon nombre d'exemplars.

L'Yvette Moya-Angeler és l'autora de les fotografies que apareixen a  Últimes veus d'una època.

L'Yvette Moya-Angeler és l'autora de les fotografies que apareixen a Últimes veus d'una època.

L'Yvette contempla la feina feta amb satisfacció i en fa un balanç positiu. Primer va gaudir deixant-se emportar per les narracions orals dels entrevistats. Llavors va adonar-se que de cadascun d'ells havia après molt més del que s'havia imaginat. I ara s'abraça il·lusionada als octogenaris i nonagenaris que la saluden quan passeja pel carrer. Tot i ser nova al poble, sembla que s’ha guanyat a la seva gent. Té més material, però encara és d'hora per aventurar si hi haurà segona part. Abans cal trobar finançament.

Pots comprar Últimes veus d'una època a les llibreries que trobaràs al final d'aquest enllaç.