La Barricona: cooperativa, restaurant i molta cervesa

Ens situem a l'any 2008. Les perspectives laborals de l'Albert i en Marc són negres. No tenen feina i l'atur pràcticament se'ls ha esgotat. Encara no saben que aviat treballaran en una bonica masia ripollesa a peu de carretera. I encara menys que la seva nova feina farà olor de cervesa.

La masia La Barricona a la carretera que uneix Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.

La masia La Barricona a la carretera que uneix Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.

Saltem al 2009. L'Albert i en Marc estan fins als nassos de l'expressió "les coses van com van". Decideixen, doncs, que les coses aniran com ells voldran. I el que volen és autogestionar-se. Amb aquest objectiu, creen una cooperativa. El pal de paller serà un restaurant. Lluitaran per aixecar un restaurant tronat que ja hi ha dins La Barricona, una masia a mig camí de la carretera que uneix Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. El restaurant es dirà, precisament, La Barricona.

 Amanida de favetes i gambes a l'oli de menta del restaurant La Barricona.

 Amanida de favetes i gambes a l'oli de menta del restaurant La Barricona.

Seguim. Demanen un crèdit de 100.000 euros a COOP57, una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris. Concedit! Amb aquests diners i jornades laborals eternes, aconsegueixen rentar la cara al restaurant i convertir-lo en un lloc fantàstic on parar a menjar. Les seves propostes van de la terra directament al plat. Aposten per productes de temporada i proximitat.

Ens plantem al 2011. L'Albert i en Marc coincideixen amb uns amics que elaboren cervesa en un garatge. Els ofereixen l'espai del restaurant per poder treballar en condicions. Accepten i es converteixen en socis de la cooperativa. Així la producció de cervesa artesana es converteix en una nova línia de negoci. La marca d'aquestes cerveses és La Calavera. I és que si alguna cosa tenen en comú els socis d'aquesta cooperativa és que venen del punk i el hardcore.

La cervesa artesana La Calavera que es pot tastar al restaurant La Barricona.

La cervesa artesana La Calavera que es pot tastar al restaurant La Barricona.

Ja som al 2015. Nous socis s'han incorporat a la cooperativa. El restaurant segueix empenyent amb força. Entre setmana ofereix un menú de 12 euros. També es pot gaudir d'un menú degustació amb la cervesa com a protagonista per 50 euros. Compten amb un catàleg de cerveses que inclou tant receptes tradicionals com experiments marcians. I de tant en tant llencen edicions especials, com la Serial Punks. La clau és la innovació constant.

Planxat de maduixes, gelat de vainilla amb nous de macadàmia, xocolata i crumble.

Planxat de maduixes, gelat de vainilla amb nous de macadàmia, xocolata i crumble.

Si mirem cap al futur, és possible que aviat puguem degustar cerveses La Calavera arreu d'Europa. També preparen noves receptes i alguna altra sorpresa que no volen desvetllar. Sigui com sigui, el que és segur és que el proper mes de desembre el préstec que els van concedir estarà liquidat, i també que les seves perspectives laborals actuals tenen poc a veure amb les de l'any 2008. Seran les que ells voldran i, per tant, construiran.