Decobruc, el poder de la fusta que escup el mar

En Santi Matas i l'Aloha Giner van a la platja a l'hivern a recollir els pals que el mar escup els dies de temporal. Ho fan des que van veure la foto d'una làmpada feta amb pals en una revista. A en Santi li va encantar i va provar de fer-ne una de semblant. La van penjar al menjador i tothom que els visitava se n'enamorava.

En Santi recollint pals del mar a la platja.

En Santi recollint pals del mar a la platja.

Entusiasmat amb la reacció de la gent en veure la làmpada, en Santi va interessar-se per aquest tipus de decoració i va llençar-se a fer tota mena de proves. Quan ja no cabien a casa, van decidir obrir una botiga al seu poble, La Bisbal d'Empordà. Així va néixer Decobruc. Això va ser l'estiu de l'any 2013. I ho van fer acompanyats de dos bessons de 6 mesos!

El seu producte estrella són els vaixells fets amb pals del mar, però en tenen molts d'altres. Per exemple, làmpades, penjadors, paravents, caixes, miralls, espalmatòries, taules o tamborets. Els fan amb pals del mar, fusta vella, pedra, ferro, vidre i altres materials re-utilitzats. L'objectiu de tots ells és apropar la natura a les llars de forma decorativa i funcional. També aposten pel retorn al natural, el respecte al medi ambient i el comerç just.

L'actual botiga de Decobruc a La Bisbal d'Empordà. 

L'actual botiga de Decobruc a La Bisbal d'Empordà. 

Peix de Decobruc fet amb pals del mar.

Peix de Decobruc fet amb pals del mar.

El projecte farà aviat un salt de qualitat. Es traslladarà a un nou espai, just al costat de la botiga actual, on disposarà de més metres d'exposició i més aparador. Passaran del número 14 al número 16 del carrer de l'Aigüeta. Si els fas una visita, t'atendrà l'Aloha, que és qui s'ocupa de la botiga. Ho farà de dilluns a dissabte de 10 a 13h i de 17 a 20h, i diumenge d'11 a 14h. Tot i que al principi no estava massa convençuda que obrir la botiga fos una bona idea, avui té clar que ho tornaria a fer. Si prefereixes comprar online, pots fer-ho a Decobruc.com.

Mentre ella s'ocupa de la botiga, en Santi treballa a la seva perruqueria, que és el que de moment els assegura el plat a taula. Per tant, els toca tancar-se al taller i anar a buscar els materials "entre hores". De totes maneres, el reconeixement per part de la gent a qui agrada el que fan els recompensa de llarg. Diuen que la seva sort és que s'ho fan tot ells. Si no fos així, expliquen, "ens caldrien un grapat d'anys per pagar tot l'estoc que tenim".

L'Aloha fent una fotografia a un mirall de Decobruc a la platja.

L'Aloha fent una fotografia a un mirall de Decobruc a la platja.

Els mesos de poca feina o quan els números no surten, en Santi fa de pal de paller. La mateixa Aloha li dóna les gràcies per "no queixar-se mai, ni quan fa calor o fred, ni quan està cansat o atabalat; i també per l'energia i il·lusió que transmet". Tot i que ells es tornarien a llençar a la piscina, et recomanen que abans de fer-ho t'ho pensis dues vegades.