Brava Fabrics, camises justes i digitals

Fabriquen i venen camises. El "què" és, doncs, tradicional. La gràcia es troba en el "com". Les dissenyen a Barcelona, les fabriquen proveïdors locals en condicions de treball dignes i un 95% de la producció es ven online. Són en Ramon Barbero i l'Ivan Monells, i el seu projecte es diu Brava Fabrics. Van llençar-lo el març del 2015 i des d'aleshores els ha donat moltes alegries.

Es van conèixer en una aula i van decidir emprendre junts. Van pensar en oferir menjar a domicili, però els va semblar massa arriscat. Finalment van optar per posar en marxa un comerç electrònic. Com a bons analítics, van escollir el sector més fort a la xarxa a Espanya: la moda. I el segment amb major creixement: la moda masculina. Per no posar-ho fàcil als competidors, van començar per les camises, que són més complicades de confeccionar que les samarretes.

Actualment, a més de camises d'home, venen calçotets i camises de dona. Aviat oferiran samarretes, vestits i bermudes. També està al caure l'obertura d'un espai a Poblenou en el que conviuran l'oficina i un showrrom. Serà a Roc Boronat 6. Per arribar fins aquí s'han divertit, però no ha estat fàcil. Entre moltes altres coses, els ha tocat passar-se hores i hores planxant camises i respondre correus la nit de Nadal. 

De moment venen a l'estranger el 8% del que produeixen, però preveuen que l'any vinent ja vendran més a fora que aquí. Els seu somn va molt més enllà. Aspiren a replicar el model a Londres, Nova York, Tokio i Sydney. Mentrestant defensen el consum responsable i assumeixen amb orgull la seva condició de caprici. "No et dic que et compris 25 camises de Brava. Compra-te-la perquè et fa il·lusió i està feta amb amor per persones que treballen dignament", diu en Ramon.