Allergychef, restaurants per a celíacs, al·lèrgics i intolerants alimentaris

La Marina Saurí i l'Alfons Costas es van conèixer a San Francisco. Ell es va adonar que la Marina, al·lèrgica alimentària, tenia moltes dificultats per poder menjar fora de casa. Havia detectat una necessitat no resolta. Com que tots dos tenien ganes d'emprendre, van decidir tornar a Barcelona i posar en marxa una plataforma de reserves online de restaurants conscienciats i formats per atendre celíacs, al·lèrgics i intolerants alimentaris. És Allergychef.

Avui Allergychef és l'única plataforma que, a més de comptar amb un directori dels restaurants sensibles a aquesta realitat a Barcelona, ofereix formació als mateixos restauradors. Tot i que molts cuiners els reben amb una certa por, la majoria acaben transformant la seva carta perquè sigui apta per a tothom. N'hi ha que fins i tot es posen contents quan els arriba la reserva d'una persona "complicada".

El proper pas que s'han proposat és portar Allergychef fora de Barcelona. El que més força els dóna per remar en aquesta direcció són els agraïments que reben. Per exemple, van tocar la felicitat quan uns pares els van enviar la foto del seu fill gaudint d'una hamburguesa en un dels restaurants de la plataforma. La perseverança, l'optimisme i la passió pel que fan els han portat fins aquí. Els en caldran moltes dosis més per portar Allergychef arreu del món, el seu somni. 

Nota: Les fotografies són dels restaurants Anauco Gourmet i Gut. També de la pastisseria Jansana. 

Can Busquets, el forn que elabora pa sense blat

Kamut, espelta, blat sarraí i sègol. Aquests cereals són la base de tots els productes que surten del forn ecològic Can Busquets de Granollers. Ja fa 30 anys que fan servir farines antigues amb l'objectiu d'aconseguir pa i dolços saludables. Aquesta filosofia determina la selecció dels ingredients i tot el procés de producció. 

El fundador del forn va ser en Jordi Clapès. Va fer el pas després que un forner li encomanés la passió pel pa a les trobades d'amics que feien a la masia de Can Busquets a l'Ametlla del Vallès. Des de fa tres anys s'ha sumat al projecte la Montserrat Subirana, que quan va descobrir Can Busquets es va enamorar de la filosofia de l'empresa i dels seus productes.

Actualment compten amb una gran varietat de productes, entre els quals destaquen els pans amb llavors i les magdalenes d'espelta. Cap d'ells conté làctics. A més, estan treballant per llençar nous productes fets amb farina de fajol i blat sarraí. De fet, ja ofereixen galetes de blat sarraí amb festucs, que de moment estan tenint molt èxit.

La prova que els productes de Can Busquets són bons és que hi ha clients que quan marxen de vacances els compren pa per tots els dies que tenen previst estar fora. De moment venen principalment a Catalunya, però la seva intenció és arribar a Espanya i altres països d'Europa. Per això aviat posaran en marxa un comerç electrònic. A més, pretenen augmentar el número de botigues ecològiques on poden trobar-se els seus productes. 

Més enllà dels seus objectius immediats, somien en mentalitzar el conjunt de la població de la necessitat de menjar aliments saludables. De totes maneres, entenen que els preus dels seus productes fan difícil poder arribar a tothom. I és que, per exemple, una farina d'espelta ecològica val entre 8 i 9 vegades més que una farina corrent. Ara bé, assegura la Montserrat que "el nostre cos ho agraeix 1.000 vegades més!". 

Museu de la Confitura, el llimoner que va fascinar una dona

Era un dia gris i plujós. Tot i això, el llimoner enganxat a la façana de migdia estava radiant. La seva força va enamorar a la protagonista d'aquesta història, que ben aviat va collir les llimones i, seguint la recepta d'una amiga anglesa, va fer-ne melmelada. La primera de moltes. Es diu Georgina Regàs, actualment té 83 anys i és l'ànima del Museu de la Confitura de Torrent (Girona).

La postguerra va marcar la seva joventut. Després de dos anys a l'exili, a la tornada va viure 13 anys en un internat a Horta. No va poder anar a la universitat perquè no semblava indicat per les noies, però explica que les ganes de superar la desolació d'aquella època li van insuflar l'energia necessària per "convertir el res en un tot". L'any 1968 que va entrar per primera vegada en contacte amb la gastronomia i l’hostaleria. Ho va fer acompanyada del seu germà, fundador del mític local Bocaccio de Barcelona. 

El 1979 va obrir una xarcuteria a Palafrugell i va posar en marxa una empresa dedicada a l'elaboració de confitures artesanes. Aquella primera melmelada de llimona l'hi havia descobert un món que desconeixia i que la va fascinar. De totes maneres, el Museu de la Confitura no va arribar fins a la seva jubilació. Va ser el juliol del 2004. La va inspirar el Musée du chocolat de Biarritz, que va conèixer en un viatge al sud de França.

La Georgina ha après molt de les dones que sempre han fet confitures per tal de conservar l'excedent de les collites, però el seu millor mestre ha estat Pere Castells. Aquest químic li ha explicat la ciència de les confitures. De fet, ell és l'autor de la Taula Periòdica de les Confitures, que posa en ordre tots els gustos que elaboren al museu. N'hi ha centenars. Per exemple, de peres i canyella, de moniato i carabassa o de cireres, ceba i pebre.

Totes les seves confitures estan elaborades amb productes de qualitat i comprats directament als seus productors (sempre que és possible). També respecten l'estacionalitat de les fruites i verdures. Tot i que aviat comptaran amb un comerç electrònic, de moment només es poden comprar al museu, o bé degustar en hotels, restaurants i botigues gurmet. Més enllà de crear i vendre confitures, des del museu també organitzen tallers per a petits i grans. I, per damunt de tot, fan una gran tasca de divulgació.

Un consell d'aquesta dona incansable? Si vols mantenir la ment jove, apassiona't per un projecte i sigues honest amb tu mateix. I és que, segons explica, l'energia, com la memòria o la intel·ligència, quan més s'utilitza, més es manté i menys s'anquilosa. La prova és que la Georgina, als seus 83 anys, segueix pensant que un món millor és possible!

La Donutería, un nord-americà que fa donuts artesans i molt gustosos

En Richard Bies es desperta cada dia a dos quarts de cinc de la matinada per preparar la massa dels seus donuts. Un vidre separa l'obrador on treballa del carrer. No té res a amagar. Utilitza ingredients de temporada i de proximitat, fermenta la massa tres vegades per potenciar-ne el gust i elabora petites quantitats per aconseguir un producte sempre fresc. La Donutería, al barri de Sant Antoni de Barcelona, és el lloc on pots tastar les seves propostes. 

Va néixer als Estats Units i ha viscut en llocs tan diversos com la Xina o el Carib. Això, juntament amb la seva experiència com a pastisser en establiments de primer nivell, li permet oferir gustos diferents cada dia. Plàtan, nabius i iogurt o cafè, cacau i ametlles torrades són dos exemples de les combinacions que pots trobar a la seva botiga. Hi pots tastar tant opcions tradicionals com molt creatives per només 2,5 o 3,5 euros.

Aquesta aventura va començar fa 2 anys. Des de llavors, de dilluns a diumenge en Richard elabora petites partides de donuts per ser menjats el mateix dia. De totes maneres, alguns clients s'emporten el seus dolços a l'estranger. Per exemple, a Rússia. Amb passió i molt treball ha arribat fins aquí, i així seguirà amb l'objectiu de créixer; això sí, de forma natural i sense perdre els valors

IU-BAG, bosses plenes de vida

Obrir una bossa, afegir substrat, colgar unes quantes llavors, regar i esperar. Això és tot el que et cal per fer els teus plats més gustosos, dolços i vistosos. Qualsevol llar, per petita que sigui, pot gaudir d'espècies i plantes aromàtiques fresques. És possible gràcies a les bosses de cultiu IU-BAG, una proposta de la dissenyadora industrial Emma Peña. 

 Amb el kit de sembra d'IU-BAG pots tenir espècies fresques i plantes aromàtiques a casa.

Amb el kit de sembra d'IU-BAG pots tenir espècies fresques i plantes aromàtiques a casa.

Les plantes d'IU-BAG poden cultivar-se en espais interiors durant tot l'any. Pots gaudir-ne tant a casa com a l'oficina. De moment és possible escollir entre orenga, alfàbrega, julivert, mostassa, menta o caputxina, una planta que fa flors comestibles. Properament també s'incorporaran a la col·lecció l'estèvia, el romaní, la farigola i la lavanda. 

El projecte va néixer de la barreja entre la professió de l'Emma, el disseny industrial, i la seva afició, la botànica i l'horticultura urbana. Va ser el novembre del 2015. De moment el kit de caputxines és l'estrella de la col·lecció. També tenen molt èxit les plantes aromàtiques i medicinals.

 IU-BAG és una bona opció per fer un regal sostenible i original.

IU-BAG és una bona opció per fer un regal sostenible i original.

Ofereixen la possibilitat de fer-te un disseny a mida. Pots escollir qualsevol de les plantes de la seva col·lecció i proposar el missatge que vols que l'acompanyi. Des de IU-BAG personalitzen l'etiqueta segons les teves necessitats. Les seves bosses són, doncs, una bona opció per fer un regal. De fet, IU-BAG és un detall sostenible i original per a esdeveniments familiars i d'empresa.

L'Emma té en ment noves línies de producte relacionades amb la gastronomia i la salut. I somia que algun dia empreses reconegudes distribuiran el seu producte arreu del món. De moment ven a Catalunya i és està molt contenta d'haver-se llençat a la piscina. De fet, t'anima a fer-ho a tu també. Només si ho fas, encara que no portis banyador i l'aigua sigui bruta, viuràs totes les aventures que t'esperen allà dins, diu l'Emma.

Pa d'en Sergi, pa ecològic fet sense pressa a Vallgorguina

Cada nit, mentre dormim, en Sergi mira feliç com el pa creix a dins del forn. El seu no és un pa qualsevol. És ecològic, fet amb forn de llenya i sense additius. Li agraden les coses ben fetes. Per això barreja els ingredients amb atenció plena i sense pressa. El resultat de tot plegat és un pa boníssim i de digestió fàcil. És el Pa d'en Sergi.

 El Pa d'en Sergi és deliciós i el pots tastar en diferents formats i cereals.

El Pa d'en Sergi és deliciós i el pots tastar en diferents formats i cereals.

Tot i que va treballar durant molts anys en una impremta, sempre havia tingut una bona relació amb la massa. Fa quatre anys va canviar la impremta per un forn de llenya i es va posar a elaborar pa ecològic sota demanda. Venia principalment a restaurants, botigues i algunes famílies.

 El forn d'en Sergi és de llenya i giratori.

El forn d'en Sergi és de llenya i giratori.

Conèixer als consumidors finals del seu pa. Això és el que en Sergi desitjava, però poques vegades aconseguia. Gràcies a una campanya de crowdfunding en la que van participar 74 mecenes va obtenir el finançament necessari per convertir part del seu obrador en una botiga. D'aquesta manera ha aconseguit conèixer personalment a les persones que mengen el seu pa. 

Des del passat setembre en Sergi obre cada matí la seva botiga al carrer l'Església 11 de Vallgorguina. A banda de diferents formats de pa, elabora pites i massa per a pizzes. A més, espera poder oferir galetes ben aviat. De moment el producte més apreciat per la clientela és el pa de coca. 

Segur que si mai t'apropes a la seva botiga a buscar pa, menjaràs i dormiràs d'allò més bé. I mentre dormis, en Sergi tornarà a passar la nit a l'obrador i serà feliç mirant com creix el pa que vendrà l'endemà. 

 En Sergi elabora el pa durant la nit.

En Sergi elabora el pa durant la nit.

L'aranyonet, conservar els fruits de la terra

Esbarzers, saücs i aranyoners floreixen i donen fruits a la comarca del Berguedà. La Susanna i en Ramon converteixen aquests fruits silvestres en melmelades, vinagres aromatitzats i codonyat. Un obrador ubicat a la part alta de La Pobla de Lillet és l’escenari on elaboren les conserves. Ho fan seguint el procés tradicional i sense utilitzar de cap tipus d'additiu. L'aranyonet és la marca d'aquestes delícies dolces.

 Els aranyons, un fruit silvestre, donen nom al projecte. 

Els aranyons, un fruit silvestre, donen nom al projecte. 

La seva aventura va començar fa més de 25 anys. La crisi de la mineria havia fet molt mal a la comarca. Precisament amb l'objectiu de reactivar l'economia es va posar en marxa una escola taller a Cercs. La Susanna i en Ramon van trobar en aquesta escola les eines necessàries per iniciar un projecte propi amb el qual guanyar-se la vida sense haver d'abandonar el Berguedà. En una estada a Anglaterra havien descobert el món de les confitures i aquí van convertir aquella descoberta en el seu projecte de vida.

 Melmelades de fruites de conreu de L'aranyonet.

Melmelades de fruites de conreu de L'aranyonet.

A banda de les conserves fetes amb fruits silvestres, també elaboren melmelades de fruites de conreu. Per exemple, de pruna, figa, taronja, poma, préssec o albercoc. I més enllà dels productes fets amb fruites, també fan paté d'olives, de ceps i de gírgoles; així com salsa pesto, sal amb ceps i carreretes i allioli de codony. Pots trobar els seus productes en botigues especialitzades i fires d'alimentació artesana de Catalunya. També te'ls poden fer arribar a casa o pots apropar-te al seu obrador. 

 La Susanna treballant a l'obrador de L'aranyonet.

La Susanna treballant a l'obrador de L'aranyonet.

 El Pedraforca vist des de La Pobla de Lillet, poble on hi ha l'obrador de L'aranyonet.

El Pedraforca vist des de La Pobla de Lillet, poble on hi ha l'obrador de L'aranyonet.

Han arribat fins aquí estimant la natura i el territori, experimentant per aconseguir productes gustosos i mantenint-se ferms per no perdre l'autenticitat. També dedicant-hi moltes hores, sent flexibles i sense perdre mai la curiositat. I seguiran, segur, molts anys més amb la seva manera d'entendre la vida i la feina. 

 L'obrador de L'aranyonet es troba a la Plaça Coromines 9 de La Pobla de Lillet.

L'obrador de L'aranyonet es troba a la Plaça Coromines 9 de La Pobla de Lillet.

EsBioesfera, un oasi sostenible i saludable a Cardedeu

Una casa amb terrassa i hort. És el petit món de la Gemma i en Jordi, i de tothom qui vulgui compartir-lo amb ells. Aquesta parella de químics han convertit una casa d'estiueig de Cardedeu en una escola de formació en autosuficiència, la terrassa en un restaurant ecològic i l'hort en la principal font d'aliments del restaurant i en un espai ideal on aprendre ecologia urbana. El seu projecte es diu EsBioesfera i vol ser en un agent de canvi a Cardedeu. Promouen un canvi cap a models de producció i consum molt més sostenibles, saludables i raonables. Els mou la voluntat d'actuar amb responsabilitat respecte les generacions futures.

 La terrassa del restaurant del projecte EsBioesfera a Cardedeu.

La terrassa del restaurant del projecte EsBioesfera a Cardedeu.

Tot va començar amb letrascomprometidas.com. L'any 2007 van crear aquest portal web per tal de publicar-hi llibres crítics amb la globalització. Aviat es van adonar que cridar que tots en tenim la culpa no canvia res. Per això van posar en marxa diverses accions locals amb la intenció de sumar persones que compartissin les seves ganes de transformació. El 2011 van començar a pensar en crear un espai físic de formació. El 2012 van inaugurar l'escola i l'any següent el restaurant. 

Actualment ofereixen cursos molt diversos. A EsBioesfera pots formar-te en agricultura i fructicultura ecològica, plantes aromàtiques i permacultura. També pots aprendre a elaborar cervesa, pa, formatge, conserves, pasta fresca i embotits. A més, a l'escola hi ensenyen habilitats i oficis. Per exemple, confecció, cistelleria, reciclatge de fusta, construcció de cabanes o perruqueria. També imparteixen cursos dedicats a la cosmètica natural i els olis essencials, i a la bioconstrucció i les energies renovables. 

El restaurant ofereix cuina mediterrània vegetariana i està obert d'abril a octubre. És així perquè totes les taules estan ubicades a la terrassa i, per tant, a la tardor i a l'hivern hi fa fred. L'any passat es van acreditar com a Restaurant Slow-food, un reconeixement als aliments sans, nets i justos que serveixen. De fet, els seus plats surten de l'hort de 1.200m2 que hi ha just al costat del restaurant. És per això que ofereixen productes estrictament de temporada.

 A partir del mes d'abril ja podràs gaudir de la terrassa del restaurant EsBioesfera.

A partir del mes d'abril ja podràs gaudir de la terrassa del restaurant EsBioesfera.

És difícil saber a quantes persones han aconseguit sumar al canvi pel qual treballen. El que és segur és que 1.250 persones han passat per l'escola i més de 5.000 han gaudit del restaurant. Han arribat fins aquí perquè el projecte els apassiona i hi han dedicat moltíssimes hores. Amb la voluntat de seguir avançant i compatibilitzar EsBioesfera amb la vida familiar, esperen poder incorporar al projecte persones que creguin en l'emprenedoria social i ambiental. 

 A l'hort del projecte EsBioesfera ensenyen ecologia urbana.

A l'hort del projecte EsBioesfera ensenyen ecologia urbana.

Diuen que somien en convertir-se en un referent a Catalunya en l'àmbit de l'ensenyament en autosuficiència i en un lloc on tothom reconegui que hi està, senzillament, molt bé. Em sembla que ja ho han aconseguit. Ara bé, els somnis de la Gemma i en Jordi no s'acaben aquí. Tenen en ment crear d'una línia pròpia de productes ecològics. Si ho fan tan bo com al restaurant, tenen l'èxit assegurat. De moment toca esperar fins a l'abril per poder gaudir dels seus plats.

Volto, una nova manera de salpebrar

Va començar com un projecte universitari d'una jove a qui li agrada cuinar i menjar bé. Avui és en una nova manera de salpebrar i condimentar els plats amb espècies en pols. S'anomena Volto i la seva creadora és la dissenyadora Mireia Rius Sol. Per poder-ne gaudir n'hi ha prou amb fer mitja volta. Si capgires l'estri, esculls amb quin dels dos ingredients que conté vols condimentar. Si el que gires és el tap, obres o tanques els orificis a través dels quals surt el condiment. Les voltes són la clau del producte i l'explicació del nom. 

 Volto és un estri de cuina que permet salpebrar i condimentar fent mitja volta.

Volto és un estri de cuina que permet salpebrar i condimentar fent mitja volta.

Vidre i suro. Aquests són els materials que combina. De la part de vidre se n'encarrega un taller portuguès especialitzat en la fabricació de material de laboratori. El suro és cosa d'una empresa de Polinyà. L'envàs és de cartró i es fabrica a Castellar del Vallès. Es tracta, doncs, de materials bàsics combinats amb enginy. Seguint amb aquesta filosofia, la Mireia treballa per desenvolupar nous productes. De moment té en ment pots per a herbes. De fet, el seu somni és desenvolupar una col·lecció completa d'utensilis de cuina.

 L'envàs de Volto està fet de cartró i es fabrica a Castellar del Vallès.

L'envàs de Volto està fet de cartró i es fabrica a Castellar del Vallès.

Actualment Volto es comercialitza en una dotzena de botigues físiques de Catalunya i les Illes. També a Antik New Concept i Fuo Concept, marketplaces de creadors locals, i a la botiga online de productes fets amb suro Corck Shop Bcn. Tot i això, la Mireia no viu exclusivament d'aquest projecte. Treballa de dissenyadora industrial en una empresa a jornada completa. El seu secret? Treballar més hores que un rellotge, ser perseverant i creure en el que fa. Aplicant aquesta recepta espera introduir aviat el seu producte arreu d’Europa. Segur que sí!

 Els orificis s'obren i es tanquen donant mitja volta al tap.

Els orificis s'obren i es tanquen donant mitja volta al tap.

La Barricona: cooperativa, restaurant i molta cervesa

Ens situem a l'any 2008. Les perspectives laborals de l'Albert i en Marc són negres. No tenen feina i l'atur pràcticament se'ls ha esgotat. Encara no saben que aviat treballaran en una bonica masia ripollesa a peu de carretera. I encara menys que la seva nova feina farà olor de cervesa.

 La masia La Barricona a la carretera que uneix Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.

La masia La Barricona a la carretera que uneix Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.

Saltem al 2009. L'Albert i en Marc estan fins als nassos de l'expressió "les coses van com van". Decideixen, doncs, que les coses aniran com ells voldran. I el que volen és autogestionar-se. Amb aquest objectiu, creen una cooperativa. El pal de paller serà un restaurant. Lluitaran per aixecar un restaurant tronat que ja hi ha dins La Barricona, una masia a mig camí de la carretera que uneix Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. El restaurant es dirà, precisament, La Barricona.

  Amanida de favetes i gambes a l'oli de menta del restaurant La Barricona.

 Amanida de favetes i gambes a l'oli de menta del restaurant La Barricona.

Seguim. Demanen un crèdit de 100.000 euros a COOP57, una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris. Concedit! Amb aquests diners i jornades laborals eternes, aconsegueixen rentar la cara al restaurant i convertir-lo en un lloc fantàstic on parar a menjar. Les seves propostes van de la terra directament al plat. Aposten per productes de temporada i proximitat.

Ens plantem al 2011. L'Albert i en Marc coincideixen amb uns amics que elaboren cervesa en un garatge. Els ofereixen l'espai del restaurant per poder treballar en condicions. Accepten i es converteixen en socis de la cooperativa. Així la producció de cervesa artesana es converteix en una nova línia de negoci. La marca d'aquestes cerveses és La Calavera. I és que si alguna cosa tenen en comú els socis d'aquesta cooperativa és que venen del punk i el hardcore.

 La cervesa artesana La Calavera que es pot tastar al restaurant La Barricona.

La cervesa artesana La Calavera que es pot tastar al restaurant La Barricona.

Ja som al 2015. Nous socis s'han incorporat a la cooperativa. El restaurant segueix empenyent amb força. Entre setmana ofereix un menú de 12 euros. També es pot gaudir d'un menú degustació amb la cervesa com a protagonista per 50 euros. Compten amb un catàleg de cerveses que inclou tant receptes tradicionals com experiments marcians. I de tant en tant llencen edicions especials, com la Serial Punks. La clau és la innovació constant.

 Planxat de maduixes, gelat de vainilla amb nous de macadàmia, xocolata i crumble.

Planxat de maduixes, gelat de vainilla amb nous de macadàmia, xocolata i crumble.

Si mirem cap al futur, és possible que aviat puguem degustar cerveses La Calavera arreu d'Europa. També preparen noves receptes i alguna altra sorpresa que no volen desvetllar. Sigui com sigui, el que és segur és que el proper mes de desembre el préstec que els van concedir estarà liquidat, i també que les seves perspectives laborals actuals tenen poc a veure amb les de l'any 2008. Seran les que ells voldran i, per tant, construiran.

La Bauxa, el Montseny dins d'una botigueta

Va instal·lar-se a Seva per amor i el Montseny la va seduir. És la història de la manresana i biòloga Maria Alba Requesens. Fa quatre anys no podia imaginar-se que deixaria Manresa ni molt menys que cada matí obriria les portes de La Bauxa. És una botigueta on s'hi poden trobar tota mena de queviures i productes frescos elaborats al Montseny. També llibres i guies de la zona. A més, ofereix tastets, xerrades i exposicions d'artistes locals.

 La Bauxa es troba al carrer Rocada 8 de Seva.

La Bauxa es troba al carrer Rocada 8 de Seva.

Convençuda que no volia fer quilòmetres per anar a treballar, va decidir crear la seva feina al poble on havia escollit viure. Aquest fet, sumat a la motivació de tirar endavant un projecte propi, la va engrescar a posar en marxa La Bauxa. Com a defensora de la conciliació de la vida laboral i la familiar, valora molt positivament la possibilitat que li ofereix el projecte de decidir els seus horaris.

 La biòloga Maria Alba Requesens és la propietària de La Bauxa.

La biòloga Maria Alba Requesens és la propietària de La Bauxa.

La Maria Alba és feliç quan persones estrangeres creuen la porta. Gaudeix explicant-los coses que per a ells són desconegudes. També se sent molt satisfeta quan la gent del poble hi porta els seus convidats. Des de la inauguració, l'1 de març del 2015, ha rebut moltes felicitacions i mostres de suport dels veïns. Ella mateixa explica que la proposta ha estat ben rebuda al poble, on l'oferta és força limitada.

 La Bauxa obre de dimarts a divendres de 8:30 a 20h.

La Bauxa obre de dimarts a divendres de 8:30 a 20h.

Cervesa Moments del Brull, vi de la Masia Vila-Rasa de Taradell o mel de Llàgrimes de Ra de Seva són alguns dels productes que hi pots trobar. L'oferta de La Bauxa inclou formatges i altres productes làctics, embotits, dolços, mels, pastes, melmelades, fruits secs, bolets i cerveses, entre d'altres. També més de quaranta vins de diferents denominacions d'origen catalanes, productes de comerç just i algunes peces artesanals, com joies o cistells. Tot plegat dóna sentit al nom de la botiga. I és que "bauxa" és una paraula que utilitzen a les Illes per referir-se a una ocasió especial, sobretot per fer referència a un àpat festiu.

 Exposició de Cosmos.cat a La Bauxa.

Exposició de Cosmos.cat a La Bauxa.

De moment hi han fet classes el xef del restaurant Clàssic de Seva, El Xocolater de Taradell i el sommelier David Seijas. També hi han exposat les seves obres en Lucas Milà o l'Anna Tapias, entre d'altres. Properament s’hi faran cursos de degustació de formatges, reconeixement de bolets i cuina vegetariana. Per tal d’obtenir un major rendiment de l'espai, mentre la botiga no estigui oberta al públic, aquest curs la Maria Alba oferirà classes d'anglès per a adolescents i adults. A més, ja està treballant per poder comercialitzar lots de Nadal. D'aquesta manera espera poder fer front més còmodament a les despeses mensuals.

Malgrat les dificultats econòmiques, La Bauxa permet a la Maria Alba viure com ella vol i ser coherent amb els seus valors. Són la proximitat, la qualitat, el respecte al medi ambient, el tracte personal, el foment del coneixement i la promoció del comerç local. Només té una queixa. Els horaris de la gent. "Tot es fa tard", diu. "Llevar-se, comprar, menjar...".

La Maria Alba ha comptat amb el suport dels seus pares, que i li han donat l'última empenta. També dóna gràcies al suport que ha rebut per part dels sogres. I, evidentment, a la seva parella, ja que va ser per ell que va deixar Manresa per instal·lar-se a Seva.

MengemOsona, fresc, local i ecològic

Et ve de gust una amanida amb tomàquets acabats de collir? O prefereixes escurar una cuixa de pollastre ben tendreta? Potser millor rosegar un crostó de pa cuit en un forn de llenya? Fes una comanda a MengemOsona. Ells es posaran en contacte amb productors locals de confiança i l'endemà ho podràs recollir a la seva botiga! Si fas la comanda a mengemosona.com, la pots rebre a casa. Amb aquest funcionament aconsegueixen capgirar el procés de compra. És possible gràcies a Internet, que els permet planificar les comandes, i reduir l'estoc i les mermes.

 La botiga de MengemOsona a La Torratxa.

La botiga de MengemOsona a La Torratxa.

L'Helena Campàs i en Marc Robert, arquitectes i experts en permacultura, van decidir posar en marxa el projecte mentre cursaven un màster de sostenibilitat i enginyeria ambiental. Tots dos van fer la tesina sobre alimentació ecològica i sobirania alimentària a Catalunya. Així es van adonar que hi havia molta feina per fer. Conèixer l'Alba Rojas, coordinadora de MengemBages, els va empènyer a aprofitar el potencial productiu de la seva comarca. Juntament amb el deliniant Eric Arias, amb qui comparteixen un mateix objectiu, van crear MengemOsona.

Es tracta d'una iniciativa social i sense afany de lucre que forma part del projecte MengemCatalunya. Es dedica a la distribució d'aliments per a particulars i col·lectius. Ofereixen productes de proximitat, frescos i ecològics. L'objectiu és reforçar el vincle entre els petits productors locals i els consumidors. Per això respecten els preus fixats pels productors i ofereixen als consumidors informació sobre allò que compren per tal que consumeixin de forma conscient. Estan convençuts que una forma diferent de consumir és possible i treballen amb i pel territori per aconseguir-ho.

A diferència d'altres botigues de consum de proximitat, ofereixen carn, peix, fruita, verdura, làctics, cereals i conserves. També tenen un celler. És com un petit supermercat on pots comprar tot el que necessites per alimentar-te. El seu producte estrella és la carn, ja que costa molt trobar carn ecològica, fins i tot en comarques productores com la seva. Disposen de xai, gall d'indi, pollastre, porc, vedella i conill. Un cop al mes també ofereixen vedella Angus, una carn molt apreciada arreu del món, que és molt difícil de trobar i que ells tenen la sort de tenir a mig quilòmetre de distància.

Després de sis mesos de "no parar", avui disposen d'una botiga física en una nau emblemàtica de la ciutat de Vic (La Torratxa). Ells mateixos van buscar el local, van tramitar les llicències i permisos necessaris, i van restaurar l'espai amb materials reciclats i molta paciència. Van decidir ubicar la botiga als afores per tal de permetre als clients aparcar còmodament. Com que no es troben en un lloc de pas, el boca orella funciona més lentament del que els agradaria. Per això posaran en marxa diverses accions comercials. Per exemple, estan preparant un catàleg de lots nadalencs amb productes de proximitat i ecològics. 

De moment dos dels socis han de combinar el projecte amb altres feines. Per tant, els toca fer jornades d'entre 10 i 12 hores. A pesar de les dificultats, intenten agafar-se els problemes amb humor i no portar els problemes de la feina a casa. De totes maneres, reconeixen que és difícil d'aconseguir quan en tot un dia no entra ningú a la botiga o no venen prou per pagar un sou o altres despeses. Si segueixen a aquest ritme, segur que faran una campanya de Nadal de nassos i s'haurà acabat patir! Els vols conèixer? Els pots trobar a mengemosona.com o al carrer Joan de Serrallonga 3 de Vic. 

Què és la permacultura?

Disseny d'assentaments humans sostenibles, ecològicament sans i viables en termes econòmics. Integra disseny i ecologia. Pren com a model els sistemes naturals.

Què és la sobirania alimentària?

Consisteix en prendre el control del nostres hàbits alimentaris, és a dir, en ser conscients de l'origen del que mengem, de com s'ha elaborat i del perquè del seu preu.